onsdag 3 mars 2010

GovData - en ny lupp på staten

Jonas Lejon har gjort det igen och har nu smyglanserat sajten GovData! Ofta brukar det framhållas hur USA ligger långt fram när det gäller hur staten släpper ut den data som skattebetalare finansierat. Vi har ju offentlighetsprincipen i grundlagen och ska visst ha implementerat ett "PSI-direktiv", men har säkert legat efter initiativ som exempelvis det här i Vancouver, sajten Apps for democracy eller uttalanden som Obamas CIO i Wired.

Det finns dock krafter som jobbar för frågan: IDG:s New Tech-kväll på Anglais i höstas innehåll Johan Bergelins presentation på temat (mötte Jonas där också... fanns idén redan då månne?) och ungefär samtidigt kom även ett debattinlägg på Liberati om öppen data. Läs även Jardenberg: Tre reformer för offentlighetsprincipen. Själv tycker jag ett människoliv är för kort för att engagera mig just i den här frågan men tyckte det var roligt att härom dan få tips om Jonas nya sajt. Saker må ligga i tiden men tar ju ofta stora hopp efter enskilda individers insatser.

Svenska myndigheter är ju enligt grundlagen Tryckfrihetsförordningen offentliga:

"Till främjande av ett fritt meningsutbyte och en allsidig upplysning skall varje svensk medborgare ha rätt att taga del av allmänna handlingar”
vilket medför att vi har diarieföring och liknande. På nåt okänt vänster, men lagligt har Bloggy-grundaren kommit över all utgående betalningar från ett antal myndigheter och lagt upp det som en webb-tjänst. Dels kan söka på alla företag i landet och se ifall de har levererat tjänster eller produkter till myndigheterna ner till fakturabeloppet och datum. Dels kan man lista myndigheterna och se hur mycket exempelvis socialstyrelsen lägger på IT-drift per år. Själv skriver Jonas:
Tjänsten kan med fördel användas som ett Business Intelligence-verktyg för att se hur ett företags konkurrenter debiterar myndigheter eller om du som privatperson vill se vart skattepengarna tar vägen.
Rätt paketerat i en pressrelease med några hårresande exempel på konstiga upphandlingar eller faktureringar kan det här bli stort detta valår 2010 där skälen till att agera Janne Josefsson är många och mycket står på spel. Bara genom att själv söka runt lite på sajten hittar man intressanta saker och då det faktiskt är våra pengar som det handlar om känner man sig inte lika dum som snokar. Lika roligt är det kanske inte för de företag som får se sina kunder och priser visas i det klara. Sajten kanske i detta nu även saknar en ideologisk ansats, med vilket syfte den är skapad den. Nu blir den ett defintitivt ett häftigt proof of concept, men ett verktyg att använda på gott och ont. Vad säger ni, ökad demokrati eller ratsit-vibbar? För att göra omelett måste man kanske knäcka ett par ägg.

Har du också skrivit om GovData elller hittat nåt roligt på sajten? Länka hit så klistrar jag in dig här nedan!
  • Uppdatering2: GrandMaster Peder använder verktyget för att visa hur mycket Polisen handlar från Systemet :D :D

3 kommentarer:

Håkan Bruce sa...

Hep! Länken är felaktig. Saknar "http://"
Mvh, Håkan

Håkan Bruce sa...

...första länken till GovData, då alltså. :)

Martin sa...

Tja Håkan,

Tack för att du hjälper till och gör inlägget bättre genom påpekandet. Har ändrat länken nu!

>martin

 
Clicky Web Analytics