tisdag 6 oktober 2009

Geocities stänger ner - nostalgi

Nu har sista påminnelsen kommit från Yahoo till oss webbmasters he he om att Geocities ska stänga ner i slutet av oktober (26/10). Kanske byggde du som jag en hemsida där nångång för tretton, fjorton år sen? Namnet kom av att man i början hade olika städer för olika ämnesområden - exempelvis datorrelaterade sajter låg under "Silicon Valley" och underhållning under "Hollywood". 1997 var Geocities-klustret den femte största sidan på nätet då drygt en miljon hostade sina sidor. Året efter gick man public och aktien steg snart från 17 dollar till över 100 och man blev år 1999 världens tredje största sajt efter AOL och Yahoo. Precis på toppen såldes allt till Yahoo för $3.59bn i Yahoo-aktier.

Geocities edge var det gratis hostingutrymme och den trygga hand man erbjöd nybörjare på Internet, väl jämförbart med de bloggportaler vi använder idag. Min kusin lärde mig knacka html:en sen la man upp allt och var glad. Att minnas de sajter man hade är som att göra bokslut med sig själv - för mig handlade det om miltärgrejer och styrketräning he he. Det var också genom deras File Managers-interface som man började knarka webb-statistik. Sen hann omvälden ikapp och alternativen blev både bättre och billigare varför Geocities på den här sidan millenieskiftet nog sett fler inaktiva sidor än det motsatta. Ändå hade domänen förra året 168m besökare enligt Compete och när Yahoo nu stänger ner tjänsten är det glädjande att Internet Archive har gjort en extrainsats att spara ner denna Internets kindergarten. Tack för den tid som varit Geocities!

Har du fortfarande kvar en sida där och vill visa upp den? Droppa en kommentar med en länk! :)

Uppdate: Nu skriver vi 26/10 - dvs dagen till ända och IDG samt MetroTeknik skriver. Såhär ser det ut på Geocities idag:


Seså! Prenumerera på den här bloggen nu också så får du sågott som dagliga nyheter till din läsare. :) Klicka!

3 kommentarer:

Sabina sa...

Ja, oj. Nostalgi var ordet. Jag minns inte ens adressen till mitt lilla geo-ställe - men så innehöll den ingenting viktigt heller. Det ligger och åldras på andra domäner...

Bo sa...

Tror min absolut första hemsida låg på just Geocities, den hade frames - grymt fräckt.

Sen kom jag ihåg att jag tyckte det var så coolt att ftp:a filer till "sin" server ändra bort i USA.

Sen när jag la upp bilder på typ Claudia Schiffer så fick jag helt plötsligt väldigt många besökare :)

Martin sa...

Sabina: Du har ett par veckor kvar på dig om du vill göra konstgjord andning på sajterna.

Bo: Frames ja... helt omöjligt ur sökmotorsynpunkt. Claudia Schiffer hehe antar att den rullades ner långsamt som en rullgardin under det att den laddades.

 
Clicky Web Analytics