söndag 30 augusti 2009

Adwords-knep mot ärkefiender

Transparens i all ära, i sanning har begreppet sina dygder, men det är inte ett ord som vi finner Sun Tzus "Om krigets konst" och är i min bok inte nödvändigtvis något som man ska bjussa på med till dem man konkurrerar med. I stället läser vi:

"In making tactical dispositions, the highest pitch you can attain is to conceal them."
Vad innebär det då för dig som vill marknadsföra en webbtjänst på nätet? Jag ska berätta om ett av mina knep för att hålla sina planer lite mer under radarn för sina konkurrenter. Det går ut på att i sin Adwords-kampanj använda Googles geoblocking-funktion som gör att man kan exkludera städer, områden eller ännu mer detaljerade ytor för annonser. Tanken är alltså att du vill visa dina annonser för alla utom just din fiende. Vad du gör är att slå in adressen på var dina konkurrenter har sina kontor och sen anger att dina annonser inte skall visas inom en viss radie av denna plats. Därmed blir de blinda för hur mkt du krämar ut i sökmotorreklam och märker kanske inte att du just nu storsatsar.

Du kan också välja en rad ip-nummer per kampanj som inte skall se dina annonser vilket är effektivare men kan vara svårare att ställa in. Naturligtvis är det här lite grovkornigt: de kanske sköter sin adwordskampanj via ett externt ombud, kan se dina annonser när dom är hemma etc, men till viss del är det ändå funkis och om inte annat bra för lagkänslan. Ifall dom sen upptäcker det är det bara ännu bättre - då vet dom vilket sofistikerat motstånd av next level thinking dom har att göra med he he...

Någon säger kanske att man inte ska tala om konkurrenter som något negativt. Visst, flera aktörer i samma nisch är ett sundhetstecket på att man är något på spåren, hjälper (snarare än stjälper) vid kontakt med VC:s samt definierar ens egen positionering och USP (vad vore liksom Stål-Långben utan Spökplumpen). Dock, att vilja bekämpa sin konkurrenter, skriva ut deras logga och ha som piltavla, ha en uttalad ärkefiende som man kan jämföra sig med på Alexa, sno idéer från och för den delen spöa är ruggit inspirerande. Då kanske det här Adwordsknepet kan vara en liten, liten pusselbit att använda. :)

2 kommentarer:

rundkub sa...

Tack Martin!

Anonym sa...

Jag säger bara en sak, PUSHA

 
Clicky Web Analytics