fredag 25 januari 2008

Äntligen fredag - Blandat

  • Jag försöker dagligen dopa min hjärna med lite framtidstänkande/world is flat/globaliserings-grejer. Tisdagens dos blev BBC:s In Business som körde en rätt bra grej i tisdags där framtidsforskare Bill Gibson i Silicon Valley intervjuades om tumregler för att sia om vad som kommer. Alla BBC-podcasts.
  • Efter gårdagens post skickade min kompis Super Mario som nu börjat översätta Facebook till tyska, följande skärmdump av interfacet i browseläge. Lägg märke till den gröna understrykningen som man klickar på för att ändra en fras. :)


  • Till sist... citroner får ofta representera saker som ger dåliga associationer, exempelvis i ekonomins Lemon-problem (assymmetrisk information vid bilköp som tränger ut bra säljare. Akerlof - Market for Lemons etc). Men... om det sura i livet är lika vackert som det vi ser på den här bilden från min marknad kan väl saker inte vara så farliga iaf...

torsdag 24 januari 2008

Intervju: Facebook på tyska, franska, spanska

Facebook hintade kring nyår att internationaliserade versioner av nätverkssajten skulle komma. Igår när jag fick tillfälle att prata med Javier Olivan, Facebooks Product Manager och ansvarig för denna internationalisering, på genomresa från DLD-konferensen i München på väg till Palo Alto, passade jag därför på att göra en mini-intervju för denna bloggs räkning.

Medan MySpace valde att sköta översättningen själva har Facebook nu i beta-mode börjat med crowdsourcing där en utvald grupp användare sköter detta berättar Javier med stark accent. Just nu pågår versioner av spanska, tyska och franska, där medlemmar av exempelvis nätverket Madrid har bjudits in för att utföra arbetet. Detta sker genom att man lägger till en speciell applikation "Translator".















När jag får kika på Javiers dator
ser jag hur 1846 spanjorer nu är anmälda som översättare. Det är alltså bara dessa som kan se den spanska versionen live.

Översättningsinterfacet ser ut som vilket FB-interface som helst vilket är rätt coolt. Strängar kan antingen översättas direkt i en lista, eller i inline-browse-mode: Då surfar man runt på Facebook i den temporära spanska versioen och kan klicka och markera strängar som man vill ändra på.

Det fina är hur flera användare kan göra alternativa versioner av strängar. Strängarna använder markupet (=user) och liknande för variabler. För varje sträng sker sen omröstningar där man klickar tumme "upp" eller "ner". Efter ett tag blir den bästa sen antagen och "gjuten".

Man kan browsa bland översättare och se hur många strängar folk översatt och hur många av dessa som har vunnit. Det finns alltså en stolthet i systetet att göra ett bra jobb.

När allt känns klart kommer "eventuellt" professionella översättare överblicka resultatet varefter det blir tillgängligt för alla. En ETA för detta blir "senare"verkar inte spikad. I mars, spekulerar denna blogg.

Därefter står fler språk på tur... exakt vilka svarar inte Javier på ( men en kvalificerad gissning kan kanske vara de andra största språken såsom portugisiska mfl. Att turkiska har varit efterfrågat länge vet vi sen tidigare.)

Att översätta till många språk är inte alldeles lätt. Spanskans sätt att böja adjektiv efter kön jämfört med engelskan ger exempelvis en ökad komplexitet påpekar Facebooks ansvariga. Språk med andra tecken såsom arabiska, kinesiska mfl ligger därför längre bort i pipelinen. *finns redan på Kindo, red. anm :)*

På frågan när svenska användare kan vara med och översätta eller ha Facebook på svenska rycker Javier spanskt på axlarna och ler... Det hela verkar vara obestämt.

Han ställer intresserat följdfrågor när jag kommer med funderingen att svenskar kanske skulle se en lokal version som något sämre (jmf Myspace etc). Han fortsätter dock med att berätta att det alltid kommer finnas ett val - lokal version som ett gränssnittsalternativ, och inte ett tvång.

--










Tidigare i december skrev vi om antalet användare per land. I termer av penetration ligger flera marknander långt efter, eller rättare sagt har kvar att bli översköljda av den Facebookvåg som drabbade Sverige under sensommaren 07 men som fortfarande globalt ger 2m nya medlemmar i veckan. Att svenskars engelskakunskaper ligger långt fram vet vi och jag tror inte riktigt vi kan förstå motståndet mot webbsidor på engelska som finns i andra länder.

Ifall det är detta som har varit tröskeln hittills kommer vi snart se rörelser i länder som Frankrike, Spanien och Tyskland, där antalet medlemmar hittills sammanslaget bara varit något fler än Sveriges.

onsdag 23 januari 2008

Sex säljer... (YouPorn)

- eller förresten - är gratis....

Vilken sajt är på 36:e plats i världen på Alexas Global 500 - (är större än sajter som Flickr, AOL etc) - på 34:e plats i Sverige - 30:e plats i USA - på 23:e plats i UK (!) ... och fortsatt växande
- jo youporn.com

OK vanliga disclaimern, Alexa kanske inte är det säkraste indikatorn . Indicier för detta är hur kth.se ligger på plats 39 i Sverige :) och som enda utbildningsrelaterade på topp 100. Mitt alma mater KTH må vara kanske Sveriges bästa skola.. men detta säger nog mer om antalet teknologer med Alexa-toolbars. Kanske är det här även denna målgrupp som drar upp vuxen-sajtens ranking he he...

Vidare vet jag inte om Alexa-ranking är viktat för att kompensera olika dimensioner av när folk surfar från jobbet:

  • Ex 1. Att mkt av all surfning äger rum på arbetstid
  • Ex 2. knappast till vilka sidor som helst
  • Ex 3. knappast har toolbaren installerad osv.
men trenden av starkt ökad popularitet är ändå oundvikligt närvarande. Intressant förresten att tänka på anledningarna till framgången. En aspekt är kanske hur det upplevda värdet på en användagenererad sida, som byggs kring content och en sökfunktion, växer med - om inte kvadraten på nytt innehåll och nya innehållsbidragare, så iaf nåt liknande.

Krydda det med nån form av begränsande tekniktröskel som förmodligen krävs för att hosta en sån här sajt (filmer - inte bild, kräm för omvandla filmformat , lagringsutrymme, lina etc) så har vi högre barriers of entry för att snacka Michael Porter. Kanske också vara svårare för leechers att stjäla innehåll.

I Youtubes fotspår med flashfilmer som serveras på ett klick har en vuxensurfande värld mer än andra stått ut med betala för sig. När nu, likt strålarna från ett förstoringsglas, trafiken fokuseras på dessa gratisalternativ på ett ruggigt snabbväxande sätt... (med på Competes lista över snabbast växande sajter) undrar man hur länge tidningar mm fortsätta låta bli att nämna denna och andra liknande på topp 50/100 som radar upp sig såsom redtube, porntube etc. Andra aktörer i branschen som länge har varit bland de mest lönsamma på Internet och aldrig har varit utan betalningsmodell verkar inte vara glada över den här glidningen. Just den här industrin har ofta gått i bräschen för ny teknik, drivit eller iaf påskyndat utveckling av kanaler som VHS, DVD, kabelnätverk osv. Nu när gratisdebatten är "gisslet" för musikbranchen, film och spel - tänk om dom kan lära nånting av det här...? Få se var det slutar.

  • Vill ni stödja den här bloggen så klicka här, sajna sen upp er på SJ:s auktionssajt där ni kan köpa tågbiljetter från 1 krona, och så stödjer ni med 10 sekunders arbete även mitt ivägskenande kaffekonto.
  • Seså! Prenumerera på den här bloggen nu också så får du sågott som dagliga nyheter till din läsare. :) Klicka!


fredag 18 januari 2008

Martin Spanar på: Spotify!














Det finns den del tjänster eller produkter som man testar för att dom är häftiga och ahh "nya" men som egentligen man inte gillar någe värst. Second Life skulle vara en sån för mig. Joost var initialt för mig ingen wow-upplevelse heller, kanske pga den snåla utbudet första tiden samt min hårdvara som gav en del problem. (Där har det dock vuxit)

Sen finns det andra som är helt känns helt som kärlek från första ögonkastet - revolutionerande och genialiska. Därför måste jag nu slå ett slag för Stockholms-Luxemburgska Spotify som jag har fått beta-testa sen förra året och som ger samma kickar som när man använde Napster första gången eller DC för den delen.

Många kanske redan vet vad Spotify är, men för andra kan man kanske sammanfatta tjänsten (i stängd beta) som ett program man laddar ner. Det blir då som ett svart iTunes där man i realtid strömmar musik helt gratis från Spotifys gigantiska källare eller liknande... :) En annan beskrivning skulle vara ett Google + Winamp kopplat till en skivsamling modell Sveriges Radios skivarkiv.

På Spotifly söker man millisekund-snabbt på den artist man vill lyssna på och väljer sen album och låt. Galet bra. Andra funktioner är spellistor, sökhistoria, och "radio-station" där man väljer decennium och genre och sen får en spellista framslumpad där man kan steppa mellan låtar. Information om artister, skivomslag mm är extra körsbär (se nedan).
















Coolt är också sättet man åt andra kan länka till låtar på både genom browsern och direkt: *Lyssnar just nu på* http://open.spotify.com/track/25QdzJiavk9LSV0owewIF5 "Jean Grae - hater anthem"
eller spotify:track:25QdzJiavk9LSV0owewIF5

En sak som naturligtvis alltid skulle kunna vara bättre är urvalet eller databasen av låtar. Det är djupt redan idag men det finns naturligtvis grader av det... jag gillar bland annat hiphop och svensk sådan finns det mer av än man kan tro men inte uttömmande. Ju mer desto bättre är väl parollen när allt annat funkar så bra. Har inte sett några siffror om hur många låtar de har.

På det gamla vanliga sättet att lyssna musik har jag en dator med en extern hårrdisk plus en del direkt på datorn. Jag är en stor konsument och gillar att upptäcka nytt. Lyssnar kanske 4 timmar per dag och har en spellista på 240gb med ändå ganska gallrad musik [disclaimer: allting köpt förstås]. Att ladda in låtlistan tar lite lång tid ibland och ska man ha med allt mellan olika arbetsplatser tar hårddisken plats. Nu har jag inte längre detta problem. Min mp3-samling lider också av att samplingsfrekvensen på vissa album är för låg, något som märks mer ju bättre hörlurar man har. Spotifys ljud är i denna aspekt bättre. Vissa p2p-tjänster eller andra strömmande saker man använder kan ibland söla ner kontorsnätverk på ett jobbigt sätt. Nåt sånt har jag inte märkt med Spotify.

MEN, det finns ju inga gratisluncher brukar man säga... [eller? Se detta mitt inlägg, haka på Chris Andersons nya projekt eller läs detta] - så hur funkar då Spotify? Om jag har förstått saken rätt håller dom nu på och sluter distributionsavtal med olika skivbolag och clearar distributionsrätterna. Betalar dom per stream? Vad är affärsmodellen på sikt? (hemsidan ger vid handen om att man experimenterar med annonsmodeller)

Fixar dom allt och lanserar sen publikt så är jag övertygad om att det här kommer att bli precis hur stort som helst! Det bygger jag på användarupplevelsen (världen vid ens fingertoppar) och det behov tjänsten uppfyller så bra! Ser man på hemsidan hittar man en skön tone of voice och ett gäng bakom som verkar ha kul ihop vilket förstås hjälper till.

Ibland hör man folk fråga sig vad alla nya snabbare nätverk egentligen ska vara till för. Med Spotify har vi svaret, för om några år kommer en inte obetydlig andel av Internets trafik bestå av Spotify-paket är min spaning... :)

Tänk er förresten Spotify i mobilen.... :O

(Nej tyvärr jag har inga invites att skicka)

Fredagspuckar

  • Google Checkout kan man ju kanske beskriva som Googlees variant av PayPal som startade i USA 2006 och kom till England 2007. På http://checkout.google.com/trends/ kan man leka med ett nytt verktyg för att se försäljningsvolymer över tiden för olika produkter. Det är alltså en övergripande graf för antal * pris där man kan söka på produkter som sålts med Checkout och se hur det varierar över tiden. Inget speciellt egentligen men varför inte testa och köra ett race mellan ipod och iphone... eller försöka pricka in julhandeln. Lite kul.


  • Till sist vill jag tipsa om www.finansblogg.com för de som har ett intresse för ekonomi och finans. Det här är inte någon av dom GRQ-bloggare (get rich quick) som skriver om hur man ska bli miljonär utan något så ovanligt som en investment banker motsvarande med tillräckligt mycket tid (made man kanske) att bjussa på dagliga morning updates och analyser om vad som händer i världen. Lärorikt. Han är ruggigt baissande nu förresten. Vet ni nån lika bra sajt förresten så hojta! On the same note så är det här adressen till Bloombergs podcast [högerklicka, kopiera].
Ajöken!

onsdag 16 januari 2008

Kindo får uppmärksamhet i Internetworld!









När Kindo idag smyglanserade på kinesiska passade InternetWorld på att skriva om oss, TACK!

fredag 11 januari 2008

Bilddagboken hackad!

Det nya året har verkligen börjat i hackingens tecken med bland annat Aftonbladet och Hamsterpaj. I What's Nexts forecast för 2008 förutspådde Anton från Fyra nyanser att detta skulle fortsätta och redan idag släpptes nästa bomb. Denna syn (bilden) möter besökarna på bilddagboken.se.

Det började igår när siffrorna på sajten över antalet inloggade användare plötsligt började rusa uppåt och skärmdumpar postades på internet från admin-gränssnittet i tråden på Flashback. Senare stod det klart att hackarna har kommit över en dump av databasen från maj i år med alla (?) dåvarande 235 000 konton på sajten.

För allmän nerladdning länkat från tråden där samt på PirateBay finns ett "smakprov" på ca 3200 konton vars hashade lösenord är knäckta. Såvitt jag ser är det enbart dessa (de flesta av raderna 1-579, 117 371-119177 samt 233 113 - 235 245) som ute för allmänheten av hela databasbilden. Rätta mig om jag har fel. Detta stickprov av användare har naturligtvis samma lösenord på andra ställen - omkring 70% av användarna tidigare 2007 var tjejer, de flesta i åldern 16-19 år och denna grupp är tyvärr inte så säkerhetsmedveten man borde vara alla gånger... Enligt tråden i Flashback har den lägsta formen av terror redan påbörjat med övertagna MSN-konton, Facebook etc.

Vad ska Bilddagboken göra, seriöst? Har inte riktigt förstått ifall hela databas-dumpen är på drift också eller om den är kvar i ett begränsat antal händer. I så fall tycker det är motiverat att att "köpa tillbaks den" mot "tystnad", hur nu det skulle gå till. Ifall hela filen släpps kommer snart varenda skolklass i landet ha minst ett par personer som fått sin värsta vecka för 2008 serverad.

På ett sätt är det synd det här. Sajtens enorma tillväxt måste klassas som 2007 års solskenshistoria och vem har inte sympati för eller hejjar på den klassiska startupen där sättningen är två studenter och en bra idé. Hoppas verkligen det här löser sig på nåt sätt för grundarna! - Samt att säkerheten täpps till... Vet inte hur "intrånget" gick till men simpex sigillum verum, ( det sanna präglas av enkelhet) Att gissa adminlösenord funkar på andra ställen än i filmer kan jag tala om...

Det här är inte nåt som skadar ett enskilt företag (Bilddagboken/Lunarworks) så mycket som de potentiella svallvågorna för användarna ifall resten kommer på drift. Sajten har, efter man panikstängde den skickat ut mail till alla berörda att omedelbart ändra sina inloggningsuppgifter på andra ställen, men i trovärdighet är det här en rejäl knuff som kommer få efterskalv. Problemet är också dom som numera använder en annan emailadress för sin mail och kanske inte ser brevet, men som använder lösenorden fortfarande.

Ingen glad nyhet för LunarWorks... Efter man köpte 40% av Bilddagboken i februari 2007 fram till att man köpte restrerande oktober 2007 var besöksstatistiken under året för de respektive sajterna som varandras inversa speglingar där dom följaktligen möttes och lillebror gick om storebror en regnig dag i augusti 07. Summan av trafikflödena var sen ändå konstant kan man säga, frågan är vad som händer efter detta...

IDG skriver

torsdag 10 januari 2008

Presidentval på nätet

Nu har ju primärvalen börjat i staterna... Om man använder Alexa som temperaturmätare kommer Barack Obama vinna efter hela tiden lett samt dessutom fått en rejäl spik efter nyår. Det här är alltså trafiken på deras respektive kampanjsidor.

Nu sak detta förstås inte tas på någonsomhelst allvar. Dessa siffor representerar besökare från hela världen... dessutom får vi ta med skewen för internetanvändare... och därtill Alexa-toolbaranvändare. Men ledningen är iaf massiv.

Sa man inte vid förra valet 2004 (shit tiden går...) att detta skulle bli det första valet på nätet.... nåja... nu fyra år senare kanske detta kommer bli än viktigare. Då ingen sittande president finns för omval står ju kampen bland kandidater på bägge sidor varför slaget om medieutrymme blir hårdare än aldrig förr. Kanske därför som att mer eller mindre alla kandidater börjat blogga, (eller iaf deras campaign staff.) Vill man följa valet kan man för all del prenumerara på dessa:

Republikaner i urval:
Mike Huckabee for president
John McCain Blog
Mitt Romney

Demokrater i urval:
John Edwards '08 blog
BlogHillary
Barack Obama

Må bäste man... eller kvinna... vinna.

EDIT: Här står jag med min dumhet när Andreas helt riktigt påpekar att republikanernas Ron Paul naturligtvis är den som drar det största internet-intresset. Så kan det gå när man förbiser de mindre kända namnen. Jag står rättat... här är grafen nedan... eller varför inte kika på Google Trends. Tack Andreas!

fredag 4 januari 2008

Nytt år - nya fredagspuckar

För att travestera de gamla Hermods-annonserna...

Flera bloggar har mycket förtjänstfullt sammanfattat det gångna året, däribland:

Själv startade jag försiktigt i mitten av året och hann med cirka 130 inlägg. En del av dem ganska ambitiösa, andra mer av kommenterande karaktär. Lite senare kanske jag ska lista de inlägg som jag tycker blev bäst. 2008 känns som ett underbart år som redan har börjat ypperligt och därför ämnar jag definitivt fortsätta skriva några rader här då och då för att på så sätt tvinga mig själv vara på hugget...

Två saker att avsluta detta årets första inlägg med är:
  • Nothing but Net: JP Morgans bläddringsvärda forecast för internetåret 2008 (som även sammanfattas på Techcrunch här.) Massivt dataunderlag om de största internetaktierna samt generella "makro". Titeln säger väl det mesta om trenden som förutspås.
  • Analytics Talk... om du liksom jag vill lära dig ALLT om att använda Google Analytics (och inser att det finns nivåer av att kunna något). Ruggigt bra posts om goals, etc. Ingen nyhet men upptäckte den idag och blev överväldigad.
Men ingen idé att stressa... Först en vin chaud! :)

 
Clicky Web Analytics