onsdag 23 januari 2008

Sex säljer... (YouPorn)

- eller förresten - är gratis....

Vilken sajt är på 36:e plats i världen på Alexas Global 500 - (är större än sajter som Flickr, AOL etc) - på 34:e plats i Sverige - 30:e plats i USA - på 23:e plats i UK (!) ... och fortsatt växande
- jo youporn.com

OK vanliga disclaimern, Alexa kanske inte är det säkraste indikatorn . Indicier för detta är hur kth.se ligger på plats 39 i Sverige :) och som enda utbildningsrelaterade på topp 100. Mitt alma mater KTH må vara kanske Sveriges bästa skola.. men detta säger nog mer om antalet teknologer med Alexa-toolbars. Kanske är det här även denna målgrupp som drar upp vuxen-sajtens ranking he he...

Vidare vet jag inte om Alexa-ranking är viktat för att kompensera olika dimensioner av när folk surfar från jobbet:

  • Ex 1. Att mkt av all surfning äger rum på arbetstid
  • Ex 2. knappast till vilka sidor som helst
  • Ex 3. knappast har toolbaren installerad osv.
men trenden av starkt ökad popularitet är ändå oundvikligt närvarande. Intressant förresten att tänka på anledningarna till framgången. En aspekt är kanske hur det upplevda värdet på en användagenererad sida, som byggs kring content och en sökfunktion, växer med - om inte kvadraten på nytt innehåll och nya innehållsbidragare, så iaf nåt liknande.

Krydda det med nån form av begränsande tekniktröskel som förmodligen krävs för att hosta en sån här sajt (filmer - inte bild, kräm för omvandla filmformat , lagringsutrymme, lina etc) så har vi högre barriers of entry för att snacka Michael Porter. Kanske också vara svårare för leechers att stjäla innehåll.

I Youtubes fotspår med flashfilmer som serveras på ett klick har en vuxensurfande värld mer än andra stått ut med betala för sig. När nu, likt strålarna från ett förstoringsglas, trafiken fokuseras på dessa gratisalternativ på ett ruggigt snabbväxande sätt... (med på Competes lista över snabbast växande sajter) undrar man hur länge tidningar mm fortsätta låta bli att nämna denna och andra liknande på topp 50/100 som radar upp sig såsom redtube, porntube etc. Andra aktörer i branschen som länge har varit bland de mest lönsamma på Internet och aldrig har varit utan betalningsmodell verkar inte vara glada över den här glidningen. Just den här industrin har ofta gått i bräschen för ny teknik, drivit eller iaf påskyndat utveckling av kanaler som VHS, DVD, kabelnätverk osv. Nu när gratisdebatten är "gisslet" för musikbranchen, film och spel - tänk om dom kan lära nånting av det här...? Få se var det slutar.

  • Vill ni stödja den här bloggen så klicka här, sajna sen upp er på SJ:s auktionssajt där ni kan köpa tågbiljetter från 1 krona, och så stödjer ni med 10 sekunders arbete även mitt ivägskenande kaffekonto.
  • Seså! Prenumerera på den här bloggen nu också så får du sågott som dagliga nyheter till din läsare. :) Klicka!


Inga kommentarer:

 
Clicky Web Analytics