söndag 7 februari 2010

Tack Bill Gates

Alla som har gått i söndagsskola minns resonemanget om änkans skärv... dvs hur den lilla personens bidrag alltid är fint. I all ära, men det är volym som gör skillnad. I juni 1999 donerade paret Gates till vänster 5 miljarder dollar till sin stiftelse vilket var den största donationen av privatpersoner någonsin. På World Economic Forum meddelade nu Bill och Melinda Gates nyligen att man under en 10 årsperiod kommer skänka 10 miljarder dollar ytterligare till bekämpningen av malaria - hör en intervju här på BBC.

Som en jämförelse skänker Sverige ca 4 miljarder dollar per år, eller ca 1% av vår BNP vilket är högt i internationell jämförelse. Att ett par privatpersoner nästan på egen hand kan komma att bidra till att uppfylla ett av millenniemålen är beundransvärt. Vi alla borde fortsätta med våra autogiron, Kiva-projekt och SMS-stöd men vi borde också skänka tacksamhet till dessa personers enskilda frivilliga godhet!

3 kommentarer:

Peter Ahlgren sa...

Läste nånstans att Gates kommer skänka princip allt de äger till välgörenhet innan de dör. Att deras barn knappt kommer få nåt. De skulle lära sig tjäna sina egna pengar.
Vet ej om det stämmer men det låter... konstigt...

Christian sa...

Värt att notera är att Sida, det svenska biståndsorganet, deras tjänstemän säger att det är svårt att mäta deras verksamhet.

I Bill gates verkar inte fallet vara så!

Martin sa...

Tack för era kommentarer!

Japp - Gates kommer skänka bort det mesta av sin förmögenhet.

Christian... vi svenskar kan vara rätt stolta tycker jag att vi ändå toppar många listor över bistånd. Historiskt har vi en del felsteg då vi "satsat på fel diktator" kanske... likaså gillar jag inte hur viss del av vår militära verksamhet i Afghanistan ligger som bistånd om jag förstått saken rätt... men ja ja...

 
Clicky Web Analytics