lördag 9 januari 2010

Nexus One - så kan DU köpa den

Var inne och kikade på besöksstatistiken för en större internationell sajt (struntsamma vilken) Hursomhelst var det intressant att bryta ner data för mobilt användare. 58% av mobilsurfarna kom från... *tada* Iphone tätt följt av 15% Iphone touch :). Därefter följde två Android-modeller och en Nokia. FÖRSTA ERICSONMODELLEN låg först på 44:e plats. Ifall man istället tittar på tillverkare istället för modeller låg SE på 14:e plats. Dags att banka in att Sony Ericsson för alla utom svenskar är en tämligen marginell företeelse - speciellt när det gäller internetanvändande och smartphones - även om många sätter hoppet till Xperia-releasen till våren.

Hursomhelst - under året kommer antalet Android-lurar explodera så lita på att sifforna kommer ändras. Google stärker sitt grepp i vertikalen och en pusselbit här är hur man som bekant i veckan lanserade sin första mobiltelefon avsedd för slutkonsumenter - Nexus One (innan dess en eller två för utvecklare: G1). På Scobleizers Ustream (via Paul Waper) återfinns tisdagens presskonferens."The Nexus One is an important milestone in the smartphone market. This is a software company, frustrated with making compromises with hardware manufacturers, that has taken the product bull by the horns...", skriver TechCrunch i Google Nexus One - the TechCrunch Review. Marknadsföringen har börjat - dels på Youtube, men även som default-sida när man använder Googles gratis wlan på flygplatser, samt på startsidan på sökmotorn.

Batteri-tiden, att telefonen saknar multi-touch (patentskäl), den mindre utvecklade appstoren Android Market samt minnet på bara 4gb (fyll på med eget minneskort) verkar vara några minus. Kameran (5 megapixlar +blixt), slim design, grym skärm (fler pixlar och upplösning än iPhone,), Android 2.1, röststyrt tangentbord, massa software eye-candy samt snabbheten verkar ändå göra den till den bästa android-mobilen nånsin. Är det dock tillräckligt för att slå iPhonen? - Frågan som varje early adopter från Sveg till Sumatra nu ställer sig.

Klart man måste testa!Google.com/phone kan du beställa telefonen om du bor i USA, UK, Hong-Kong eller Singapore - vi svenskar får alltså vänta. Men - ifall du använder en proxyserver kan du dock lägga en beställning redan nu (direktlänk via proxy). Man behöver ett Google-konto för att köpa telefonen och betalar sen med Google Checkout. Du får du välja en gravyr på baksidan och priset är $529. Det hela bygger dock på att du har en kompis med adress i någon av dessa länder som kan funka som relä. Jag råkar ha det så trots att jag älskar min iPhone väntar jag nu på leveransen för att så snart som möjligt få Googla med Googles telefon på Googles Browser på Googles OS...

Hursomhelst
- om vi struntar i själva telefonen så är sättet som den säljs på icke-operatörslåst och inte direkt kopplad till en operatör som default en game-changer på den amerikanska marknaden menar Lennart på sin läsvärda USA-blogg "Det är telefonbutiken dumbom", TechCrunch utvecklar. Anton skriver "Googles viktigaste lansering var en url, inte en telefon". Det relativt låga priset kommer även göra den attraktiv för människor som inte har slantat upp för Iphonen. Detta samtidigt som personer som generellt höjer varningens finger för Googles generella dominans får vatten på sin kvarn. Ja, det finns kanske ändå skäl att kika på Peter Wolodarskis Google-krönika både en och två gånger. Under tiden fortsätter jag bunkra GOOG.

Uppdatering: Björn tipsar i en kommentar om den här forumtråden på Swedroid som jämför andra alternativ att få in telefonen till Svedala - tack!

8 kommentarer:

Anton sa...

Bra artikel Martin, kul att veta att den går att beställa. Är riktigt sugen!

Dock, vet du om 3g kommer att fungera? Pratades ju om det, att 3g-funktionerna/nätet bara fungerar när den är i USA.

Björn sa...

Fler mkt konkreta tips om hur man tar hem telefon effektivt. Inkluderar information vad de olika sätten kostar totalt.
http://www.swedroid.se/forum/showthread.php?t=4762

Martin sa...

Tack för feedbacken och tipsen. Normalt brukar jag inte skriva om hårdvara men kunde inte låta bli här.

Faktiskt ingen aning om eventuell 3G funkar här.

Björn - finfint, uppdatarar inlägget med ditt tips - inte alla som har nära anhöriga i London som jag :)

Anonym sa...

Någon som vet om det går att få telefonen levererad till ett hotell i New York? Jag kommer befinna mig där i början av april och är grymt sugen på den här telefonen...

Martin sa...

Hej du som kommenterade ovan:

Det går nog bra att beställa till hotellet. Vet bara att dom är snabba på att skicka den så ifall du är där några dagar kan du testa första dan om det funkar.

Fick min lur nu i onsdags - mkt nöjd! Inte samma wow som Iphonen men kul upptäcka Android... tror den kommer växa.

Özgür sa...

Bara så att ni vet så kan man vinna en också. Vi på City Network lottar ut två stycken under februari månad. All information hittar ni här:
http://blog.citynetwork.se/webbhotell/vinn-en-nexus-one/

Mew sa...

Jag har en lösning annars om man vill beställa nexus från USA men så skickar de bara inom USA.

Jag använder alltid gratisservicen från viadress.com när jag handlar från USA eftersom att de ger dig en gratis virtuell adress i USA, så du kan handla från alla USAs försäljare och även USAs eBay, sedan kan Viadress vidarebefodra dina paket hem till dig.

Man kan registrera sig gratis på http://viadress.com , man får ett email med sin amerikanska adress direkt. Du kan även låta viadress köpa dina produkter åt dig utan någon provisionsavgift om försäljaren inte tar internationella kreditkort. Det är verkligen användbart! Spana in det: http://www.viadress.com

Linda sa...

Du kan även göra på följande sätt för att beställa från USA även från butiker som annars levererar enbart till amerikanska adresser:

Jag använder alltid en kostnadsfri tjänst från Viaddress.com för att handla från USA eftersom de tillhandahåller en kostnadsfri amerikansk virtuell adress så att du kan handla från vilken amerikansk butik eller amerikansk eBay-säljare som helst och få paketet vidarebefordrat till ditt hus av Viaddress.

Du kan registrera dig gratis på http://www.viaddress.com , så kommer du att gå ett email med din amerikanska adress direkt. Du kan också låta Viaddress köpa dina produkter åt dig utan provisionsavgifter om den amerikanska butiken inte accepterar internationella kreditkort. Det är verkligen användbart! Kolla in: http://www.viaddress.com

 
Clicky Web Analytics