måndag 10 januari 2011

50m-dollar tweetet

Hur mycket är dina tweet värda? Jonas Lejons "gamla" tjänst Tweetvalue försöker sätta ett ekonomiskt värde på profiler. Resultatet som ska tas med en skottkärra salt är förmodligen en sammanställning av antalet followers och RT:s. Själv har man inte överdrivet mycket att skryta med he he med martin121 (PS, följ mig för tusan!). Men det finns även andra sätt att mäta effekten - exempelvis URL-förkortare gör det lätt att mäta antalet klick från en länk.

En av de största makrotrenderna av idag vid sidan av råvarubrist, åldrad befolkning och IFK Norrköpings återkomst till Allsvenskan är kändisdyrkan. I en tid då hela världen kopplar upp sig (InternetWorldStats), mer innehåll produceras än nånsin och uppmärksamhet är valutan står det höjt över all tvivel att kändisar kommer fortsätta vara de som får luftvärnsstrålkastare på sig. När vissa har 5-10 miljoner twitter-följare (statistik på Twitaholic), och 287 personer har fler än 1m followers kan detta styra stora mängder trafik förstår vi värdet.

I svansen av detta blir det alltmer vanligt att kända personer får betalt för att tweeta. Simon Sundén spådde detta som en av trenderna för 2010. LA-Startupen Ad.ly har en riktigt snygg sida och en plattform som knyter ihop celebrities med företag. (spana in sajten - eller läs på Crunchbase). Kontroversiellt eller en naturlig förlängning av sånt vi redan sett? Bloggen Webmaster skrev i september "Sponsrade Tweets - twitters undergång?" och visst finns det i förlängningen ett trovärdighetsproblem. Jag ska nu inte ägna mig åt den biten, utan ta det för givet och undersöka potentialen vidare.


Jag vill sticka ut hackan och tycker det här är en rätt OK och sund grej som bara kommer växa. Inte för att det kanske är det roligaste i världen, men att det är onödigt att vara indignerad och istället försöka förhålla sig till det. Kanske har jag hört för mycket från folk som vill att allt ska vara så naturligt hela tiden, "experter" vars enda uppgift egentligen är att sätta social media-smink på en gris, men som inte får ihop plus och minus i slutändan. (Nej, det är inget fel med att köpa PPC-trafik till en startup istället för att din tjänst "ska spridas viralt". Nej, skapa ett Twitter-konto och be dina kompisar "lika" på Facebook är inte en marknadsföringsstrategi). Välkommen till verkligheten, någon betalar din lön, och är du inte riktigt grym på det du gör är det förmodligen inte du själv så att säga).

Ad.lys tweets är "tydligt" utmärkta att det handlar om annonser. Här ser vi även att USA:s lagstiftning ligger före oss i Sverige. Federal Trade Commission reglererar sen 2009 hur endorsements, testimonials och sånt ska hanteras, något som exempelvis berör bloggare som får gratis-ex för att recensera. Men det är inte alldeles självklart och behövs inte heller när det är en produkt som artisten själv har intressen i.

Ett tecken på detta såg vi före helgen. Rapparen 50 cent som annars mest skriver "F-words" och länkar till tvivelaktiga bilder tipsade då om en "frimärksaktie", en så kallad aktie med lågt värde (HNHI - Google Finance-länk). BusinessInsider skrev ikväll om vad som hände - kursen steg 240%, eller motsvarande en market cap-höjning på 50m dollar!!! Gräver man vidare ser man att 50 själv ägde 30m aktier och alltså tjänade 10m dollar på detta:
Har har många gånger tidigare visat att han är en slipad affärsman (lanserat egna skor och kläder samt tjänade 100m dollar när mineralvattenmärket han jobbade med såldes till Coca-Cola) Han har även visat att han kan social media (du har väl sätt Youtube-klippet med Keenan?) men det här tar nog priset. En ny svensk bok, aktuell i dagarna heter "Tänk som en Turk om du vill lyckas i Sverige." Jag säger "tänk som en rappare".. i alla fall om du vill göra en dollar out of 50 cent!

  • Påpassligt har även 50 Cent (med en skiva som heter "Get Rich or Die Trying") givit ut en managementbok med Robert Greene - The 50th Law. (Spotify-länk).
  • Hur mycket skulle du betala för ett svenskt kändis-tweet? :)

2 kommentarer:

Erik sa...

Att fifty var en sån entreprenör hade jag ingen aning om. Smått imponerande skara på 3.8 miljoner followers han skaffat ocskå.

Minst sagt imponerande!

Thomas Dahlquist sa...

Intressant läsning! Jag visste inte heller att 50 cent själv hade så bra koll, trodde mer att det var hans personliga varumärke i kombination med bra managers runt om honom som hade lett till bra affärer.

 
Clicky Web Analytics