tisdag 27 april 2010

Google gånger tre

Jag spenderar alldeles för mkt av min vakna tid med att försöka förstå Google ur olika aspekter. Det här är av olika skäl ingen SEO-blogg, men ikväll måste jag skriva om några nyheter som kan vara nyttiga för alla att känna till:

- - -

Google Webmastertools är ju portalen för den som har en sajt och vill se hur den indexeras, inkommande länkar, vilka problem som uppstått, kontroll av sitelinks. (Har du aldrig varit inne på verktyget borde du skapa ett konto för din lilla blogg eller vad som helst, bara för att känna på det lite.) Under Top Search Queries rankas de sökord som ger klick till din sajt (finns sen förut) men nyheten som kom för två veckor sen är listningen hur orden har rankat på varje position i sökresultaten och vilken CTR (click-through-rate) på respektive position de fått. Det senare är mkt intressant eftersom alla i branschen haft sina olika tumregler om det här (Aron Wall/SEO-book skriver). Liksom tidigare kanske man ska ta vissa av de volymer som Google visar med en nypa salt ("70% useless?"), men det kommer i alla fall ge dig värdefull input för att förbättra saker.
  • Kan du optimera titeln eller meta descriptions för uppnå högre CTR? (Googles råd i frågan)
  • Är det din huvudsidasida som rankar på termen istället för landningssidan kanske du bör lansera en undersida optimerad för termen för högre relevans etc etc.
  • Läs Nikke Lindqvist om nyheten som förklarar tolkningar av CTR pedagogiskt.
En annan aspekt är att det här tydligt visar hur en viss ranking, exempelvis #2 på "Martin Sandberg" inte längre kommer vara ett "statiskt" begrepp utan snarare en sannolikhet. Ja, alltid rör det sig i resultaten, men med alla olika datacenter, personliga sökningar mm blir det tydligt att det blir en spridning där man kanske får flest sökningar där man rankar 2:a men även några som nr1 och några 6-10. Mer om det här.
- - -

Google Places - sedan tidigare har Google Local Business Center varit ett sätt att synas om man är en exempelvis är en mindre rörelse som vill synas i serparna och fyra miljoner företag har registrerat sig. Efter claima sin rörelse får man ett brev eller telefonsamtal från Google med verifieringskod och kan sen synas på kartan i de fall google visar en karta i sökningen, skriva in öppningstider, kontaktuppgifter etc och skapa rabattkuponger googlare kan skriva ut. Den 20/4 lanserades en helt ny plattform för att låta företagare sköta de här listningarna och nya funktioner på den fina extra-allt dashboarden är nu exempelvis:
  • Man kan ladda upp foton på sin butik etc.
  • Ett nytt annonsformat, sk "taggar"
  • Google hjälper dig generera QR-koder som man kan ha på sina visitkort mm med direktlänk till in profil. :O :O
  • Statusmeddelanden till sin listning i serpen där man kan tipsa exempelvis om kampanjer :O
  • "Percentage of Completion" av sin profil för man ska mata Big G med all info :)
  • Goes mobile
  • Mer info här
Det här borde alla med en rörelse ta tag i. Lokalt är en nisch där DU själv har en fördel eftersom det du erbjuder förmodligen är extremt relevant. 1 av 5 sökningar på Google innehåller någon form av geografisk bestämmelse och för många rörelser kan lejonparten av söktrafiken utgöras av ord som Kungsholmen, Rådhuset eller liknande. Jag har hjälpt två rörelser med sån här typ av optimisering så är lite bekant med plattformen samt som ni vet dyrkare på long-tail-altaret så jag är mkt positiv. Med små medel finns mkt att hämta.

PS: Med fenomenet kommer även "local black-hat". Företag som registrerar postbox-adresser runtom i städer bara för att ranka på lokalt sök. Som ordnar satellit-sidor med domäner optimerade för stadsdelar i en stad, men som egentligen är samma företag etc. Kanske även har olika telefonnummer för att fixa det. Visar dock bara på kraften i det här.
- - -

Ja, men om man ska optimera lokalt, vilka ord söker folk på då? Slutligen ska vi således säga något om Google KeywordToolExternal, som är ett sidoverktyg till Adwords som låter dig få förslag på sökord samt visar månatliga sökvolymer uppdelat på regioner (man kanske inte ska ta gift på volymerna men överlag mkt användbart!). Idag kom ett helt nytt interface som jag inte hunnit testa så mkt. Några uppenbara nyheter är att man kan se resultat för en viss webbsida, sökorden kategoriseras (värt att gräva i), man kan se mobilt sök etc etc. Överlag har Google gett sina användare ett ännu bättre stöd för att skapa Adwords-annonser som ju står för 97% nånting av deras intäkter. Men samtidigt är det också ett grymt verktyg för att göra keyword research. (något som även varit ämnet i de två senaste avsnitten av SEO 101, en podcast på området jag gillar.) Testa själv eller läs den här genomgången!

- - -

Japp, slående hur de tre senaste inläggen här har handlat om Google, Facebook och Twitter. Tillsammans med Apple så har vi de fyra företag som kanske mest påverkar Internet och Framtiden just nu. I vilken inbördes utsträckning? Ja, Tt först bort Twitter i den uppradningen. Oklart vilken ordning sen. (Apropå Apple, kolla här förresten hur en 2,5-åring upptäcker en Ipad.)

måndag 26 april 2010

Mark Zuckerberg F8 Keynote

Tillväxt-hastigheten för Facebook med 400m medlemmar har aldrig varit högre och det som meddelas här kommer påverka oss alla från grunden. Vi kan läsa massa artiklar om det, men att ta del av ursprungskällan själv är som vanligt en bra början. Jag tycker verkligen att du bör se dessa 40 minuter:

måndag 19 april 2010

Twitter Promoted Tweets

Nu har det gått några dagar sen Twitter lanserade nyheter på sin utvecklarkonferens Chirp. Sedan länge har jag slagit mig loss från bojorna att tro att man "måste" skriva om varje stor nyhet, men för att forcera mig själv att tänka efter och försöka förstå effekterna av det som sades (vilket också var ett av skälen till att jag började blogga) vill jag här försöka sammanfatta mina intryck. Twitter är ju sedan sent förra året kassaflödes-positivt efter man grejat lägre utgifter för SMS:en samt slutit kontrakt om realtids-inkludering i Google och Bing som gav $15 respektive $10m. Fortfarande har dock alla väntat på den riktiga grejen...

  • ...som skulle försvara miljard-dollar-värdering.
  • ...som någon dag ska ge accumulated profits som avkastning på deras $160m riskkapital.
  • ...som skulle få folk att sluta skämta om att "grundaren Biz Stones namn nog inte kan stå för business development". :)
Att förutspå saker är svårt. Speciellt om framtiden. Niklas spekulerade intressant förra året om Twitters potentiella affärsmodeller i termer av betalkonton mm, men nu har vi fått svaret, eller åtminstone början till ett svar. Att låta företag lyfta upp guldkornen bland sina organiska tweets, ja så kan man väl sammanfatta nyheten från förra veckan. Det vi vet än så länge är alltså att företag kan välja att pusha upp ett eget av sina tidigare tweets, för nu bland sökningar på vissa ord, begrepp eller taggar. I grundkursen i ekonomi får man lära sig att pengar finns att tjäna där det finns en brist på saker, och i populära sökningar försvinner snabbt tweet i bruset av nya. (fortfarande är förresten twittersökets nyheter som "populära RT:s etc riktigt dåligt tycker jag). Twitter erbjuder alltså lösningen att hoppa i uppåt i tidsflödet, "anakronism som affärsmodell".

Detaljer som exakt hur betalningen och eventuellt auktionssystem etc fungerar verkar inte vara klart, likaså hur man kan skräddarsy målgruppen. Det är ju en väldigt kritisk faktor, där exempelvis Googles annonsplatform har briljerat. Systemet kommer även inkludera krav på att promotade tweets gillas genom RT och replies mm, något man kallar resonans och som bygger på nio faktorer där dåliga tweets med tiden försvinner.

Det här är rätt enkelt att såga om man bara vill se till det dom presenterade konkret - annonsering i söket: Vi vet ju ihåg att 75% av trafiken till Twitter kommer från tredjepartsapps, samt 60% av tweetsen, enligt enligt deras egen data. Så hur många är det egentligen som använder sök på sajten och som kommer generara pengar? Twitter själva nämnde i Chirp-presentationen 600m dagligen, men det måste inkludera maskinella API-anrop. WSJ:s indiske bloggare använder istället DoubleClick Adplanner-data och får uppfattningen om att det rör sig om 20m mänskliga sökningar i månaden och att intäktsströmmen då skulle bli knappa $200k i månaden vilket knappast räcker till miljardvärdering. Detta kan jämföras med Google som drar in $2bn på samma tid.

Nu är det här bara början, och annonsformatet kommer utvecklas att även inkluderas på andra sätt. I en artikel i New York Times utvecklar COO Dick Costolo (t.v.) resonemanget "One of the reasons we’re not rolling that out right now is because we only want to show tweets that help the user experience." Har tillbringat någon timme till efterforskningar på Twitter, men inte hittat några promoted tweets själv *snyft* trots att jag sitter på amerikanskt IP-nummer, men det har andra gjort. Det är lite oklart vilka som annonsera redan idag, Starbucks, Virgin America, Bravo, Sony Pictures har nämnts, och i den film som tidigare fanns på Vimeo stod det "verified account" hur man nu blir det. Tyvärr kan jag tänka mig att många företag kommer regga Twitter konton nu för första gången och se det som en PPC-maskin. Då blir det fel i kvadrat.

Det ser spännande ut och jag är ändå efter presentationen och sugen på komma igång och testa promotade tweets som annonsör. Det som gör att jag är överlag positiv till formatet är hur det känns som att en del bitar börjar falla på plats. Vi sa ovan att förutspå saker är svårt. Om jag ska vara lika modig som Niklas så tror/hoppas/gissar jag följande fem saker:
  • Promoted Tweets är inbyggda i alla tredjepartsappar i vanliga sökningar där samt på andra kreativa sätt där man delar typ 50-50 med utvecklarna som får incitament till att själva hjälpa Twitter att finjustera det här på bästa sätt. En dimension då blir även den evolutionära - dåliga sätt drabbar den appen då och inte Twitter. Ekosystemet frodas. Köpet av Tweetie kommer då i backspegeln ses som att man ville sätta standarden och ribban för funktionalitet utanför webbsidan samt plocka lite av marginalerna själva.
  • Twitter bygger vidare på sina egna "Tweet your Location" (nytt under settings sen mars), eller kanske köper någon av lokaliseringstjänsterna FourSquare, Gowalla. Det geografiska info-lager, då upptaggat och klart och som nördar velat ha i 10-15 år här för att stanna när man får 100m+ användare över en natt + en dubbelsynergisk intäktsmodell.
  • Vi användare kan opta in till att ta emot replies eller DM från företag, visserligen autogenererade men som upplevs som relevanta. När jag går i Humlegården och twittrar "vart ska jag käka lunch" får jag alltså inte bara fem svar från kompisar som vill joina, utan även "@vapiano" auto-replyar att vi får specialpris på deras pizza. Restaurangen har då betalat sisådär 4-8 spänn för tweetet (samt 15 kr rabatt i specialerbjudandet) och får en extra kund dom inte hade fått annars. (dock så skippar vi pizzan för sallad - nu är det beach 2010-stylee he he...)
  • Api:et har då blivit en slags flytade ström av värde-anrop där olika parter frodas på sin cut - en slags tobin-skatt allt eftersom antalet användare och fantasifulla användningssätt ökar.
  • Twitter gör IPO hösten 2011! (Samtidigt har Tweetdeck-enmansorkestern Iain med nu 19% marketshare blivit Storbritanniens rikaste man he he..)
Vad finns i DIN kristallkula?!? :) PS: Du borde följa mig på Twitter.

måndag 12 april 2010

Hundratusen dårar



För nåt år sen skrev jag en bloggpost om varför jag gillar internet, men nu är det dags för en ny kärleksförklaring: I dagarna har nämligen 100 000 personer, eller 0,1 miljoner sett den Youtube-film jag tog med en mobilkamera och postade med pålagt skräckfilmsljud (i shareware-version av programmet, se ovan he he). Den har roat, men kanske mer oroat folk världen över som med tiden givit den lägsta betyget i sin kategori.

Ibland när jag har tråkigt brukar jag gå in och läsa kommentarerna som fortfarande kommer varje vecka där folk rasar över att jag matar den (tröttar visst ut plantan) att jag är töntig som skrivit en varningstext till filmen. (humor och ironi verkar visst inte nått överallt). Roliga är dock de som som diskuterar vad som händer om man sticker in sitt finger i den (jag vet svaret).

Om jag ska låna Bloglovin-Mattias standard-yardstick för att beskriva stora tal och användarskaror har alltså drygt sex stycken fulla Globen kollat när jag matar en av mina köttätande växter hemma i köket. Sturgeon's Law menar att "90 procent av allting är skräp" och i sanning kan min film med detta epitet rubriceras. Samtidigt är den ett bevis på hur stoooor världen är och vilken publik vi besitter vid våra fingertoppar.

Jag ska inte prata så mycket om long-tail (Webpal skrev 2008). Det är ju dock summan av alla smala intressen som bygger upp den långa svansen - något som Jeff Bezos med sitt Amazon tog fasta på (25% av all försäljning är bortom topp 100k-topplistan). Det är den tankemodell och trafikanskaffningsteori på vars altare jag så ofta dyrkar. Men tänk nu istället omvänt: Bara av att acceptera världens storlek kan vi också se att en person som vill berätta någonting alltid kan nå ut till sina hundra tusen dårar - för nånstans därute finns dom! (med ganska stor sannolikhet är man även en själv). Tänk sen efter vad som händer om du lyckas ranka etta på Google i exempelvis Rumänien, Indonesien eller Mexico - snackar vi eyeballs. Det är därför som jag stavar Internet med stort I!

För att runda av vill jag bara säga att, kanske inte alla, men väldigt många svenska startups av ovanstående anledningar borde satsa internationellt direkt. Det finns nämligen många fler dårar i utlandet än härhemma. (även om kvoten nog sisådär är densamma...)

- - -

torsdag 8 april 2010

Din pärla behöver ett sandkorn!

Pärlor bildas i ostron och har sitt ursprung i ett litet sandkorn på vilket pärlemoret fastnar. Utan sandkornet - ingen pärla. Det här inlägget kommer handla om hur varje budskap, pressrelease eller historia mår bra av just ett sånt litet sandkorn. Naturligtvis kan det funka ändå, men lägger man lite energi bakom märker man hur en liten utvald detalj ofta kan bli den bärande enheten, en mem vi kommer ihåg och som gör budkavlen intressant att föra vidare. För allting vi berättar, från förhistoriens lägereld till en artikel i DN handlar om historier.

Donald Norman, min guru inom kognitiv design skriver i "Things that Makes us Smart" (kurslitteratur på KTH) om hur historier sammanfattar upplevelser och känslodimensioner på ett minnesvärt sätt, gör de värdefulla för att designa och kommunicera identitet, och effektivt länkar och inramar ny kunskap. En bra historia består av en liten kärna där vi själva som lyssnar fyller i resten och liknar det sätt på vilket vi själva strukturerar information.I affärsvärlden upphöjs därför corporate storytelling till strategi med författarkonsulter som åker runt för att beskriva företags historia, raison d'être och grundares barndom på ett sätt som gör det paketerbart.

Själv gick det här upp för mig en dag när jag råkade vara i Zürich. Fönstershoppa 100k-klockor, spana på bankers, käka för många praliner och åka spårvagn i all ära, men då jag spenderar för mycket av min vakna tid på att fundera över hur sökmotorer fungerar var jag bara tvungen att sista dan ta mig ut till Googles Europa-kontor som ligger en bit utanför stans centrum för "å glane lite". Tjugo minuters promenad senare i absolut spöregn kom jag fram till stället, ett rätt intetsägande kontorshus i ett industriområde som mest liknade Kista.

Jag hade inte käkat modighetspiller den dan så jag kom inte in i själva huset, men genom fönstret kunde jag se en del av den lekfulla inredning med första våningens biljardbord etc som så ofta beskrivs i artiklar. Jag var nöjd över att få se det, men ändå lite besviken. Nu luktar det kanske lite "surt sa räven..." här (förstår att jag kanske inte såg det bästa ) - men det jag insåg när jag genomvåt traskade tillbaks var hur sökmotorjätten verkligen har lyckats att pumpa upp sitt kontor som en bärande ingrediens i SÅ många artiklar och reportage om ingenjörer som åker brandstång och får massage.

Rap-veteranen Petter är just nu i farten och ska släppa en ny skiva. Sveriges Jay-Z följer Moneybrothers exempel (som släppte soppa på konserv) och lanserar en kondom. Nu är Petter en artist som får press i vilket fall, men det här sidospåret blir något som sticker ut - en snackis som inte kan stoppas. Härom veckan läste jag en intervju där han sa "den var normalstorlek." Hans PR-staff måste dock gett honom bassning för i dagens intervju i City menar han "min kondom är jättestor". När albumet sen heter "En räddare i nöden" är cirkeln sluten.

Cluetrain Manifesto skrev: "As market once again become conversations, marketers needs to excel at telling compelling stories". På samma sätt som Petter tänker kan DU jobba för att sprida ditt budskap. Kanske har er VD sprungit ett marathon eller bestigit Kilimanjaro - det kan krydda vilken pressrelease som helst och få en tråkig produktlansera att lyfta. Fick du idén till din produkt när du hade fått punka i Paris eller gifter sig tre personer i veckan som har träffats på din dejting-sajt? Shoot! En bra historia behöver iterationer, slipning och återberättande, så börja redan nu. Kamprad snålar, Alliansen badade i ett träbadkar och Lucky Strike innehöll majja-spetsade cigg under Vietnamkriget. Nu är det din tur, gräv där du står, iterera och skarva så kommer din pärla att växa. Vi väntar alla på att bli förförda!

torsdag 1 april 2010

Fred Wilson om principer för webb-tjänster

Fred Wilson behöver kanske ingen närmare presentation (blogg AVC, twitter, wiki). Här pratar han på FOWA Miami i 30 minuter om 10 golden principles of Successful Web Apps - riktigt good shit tycker jag!
  1. Speed (is the no1 feature)
  2. Instant Utility (must be useful directly - not after import/configuration etc. Youtube vs Google video)
  3. Voice - (software is media. Twitter's fail-whale builded brand)
  4. Less is More ( be really good on one feature that is used and reinforced)
  5. Programmable (R&W Api)
  6. Personal (make people invest time and energy)
  7. "Rest-ful" (everything in your app should have a URL)
  8. Discoverable (so many apps there - must be discoverable through SEO and Social Media)
  9. Clean (Big fonts, white spaces etc. Eg. Tumblr login... )
  10. Playful (We love games - FourSquare, Weightwatchers make us play. Twitter was invented in a kid's playground)

The 10 Golden Principles of Successful Web Apps from Carsonified on Vimeo.

 
Clicky Web Analytics