måndag 28 juni 2010

Tethering på din Iphone

Nu är det sommar och många är på resande fot. Då brukar mobilt bredband framhållas som den absoluta friheten och teleoperatörerna vill kränga på oss en 3G-dongel som man kopplar in via datorn för att kunna surfa från en solig brygga nånstans. Det här är ju i och för sig bra, men ofta helt onödigt eftersom ens telefon ofta redan stödjer samma sak - det här inlägget är för dig som fortfarande inte har testat på tethering via din iPhone.

Tethering betyder att man använder telefonen som modem och surfar via datorn på sitt mobilabonnemangs datatrafik genom att antingen dela internetuppkopplingen över blåtand eller via usb-kabel. I och med att många med iPhone har obegränsad data är det alltså ett utmärkt sätt att surfa på via sin dator. Rent tekniskt har det funnnits länge, men för iphonen dröjde det till OS 3.0 innan stöd fanns, dvs 17/6 förra året.

För att få igång tjänsten går du in under nätverksinställningar på din iPhone och aktiverar tethering. Sen måste du på din dator lägga till en ny nätverksanslutning. Det gör du ifall du har Mac under "Systeminställningar" > "Nätverk", sen trycka på plustecknet för att lägga till en ny anslutning. Efter att välja "ställ in bluetooth-enhet" parkopplas då din telefon med datorn.Därefter kommer din telefon att finnas som ett alternativ uppe på bluetands-symbolen, färdig att koppla upp sig mot när du sitter i tåg-kupén eller ute i skärgården och härarbetar.

För att summera - skaffa inte ett mobilt bredband, ställ in tethering på din telefon istället så blir det mer pengar över till jordgubbar!

- - -

PS1: Rent bokstavligt översatt betyder verbet tether "tjudra" på svenska, dvs att tjudra fast en ko exempelvis och det är också det ord som hörs ibland för den tekniska termen. Dock inte helt klockrent tycker jag - kan vi kanske komma på nåt bättre...?

PS2: Du vet väl att det är en dansk kung - Harald Blåtand som har fått ge namn åt Bluetooth-tekniken...

4 kommentarer:

Therese Reuterswärd sa...

Men jag trodde de två främsta argumenten mot internetdelning var; 1) att batteriet dras ur dubbelt så snabbt på iphonen och 2) att man inte kan ta emot samtal samtidigt som internetdelning är påslagen ?

Martin sa...

Ahhh det förstås, det kan jag inte invända emot... förutom att det är skönt att slippa bli störd ibland kanske :) Trevlig sommar!

Andreas Björnqvist sa...

Det skulle jag invända emot med lätthet.

1 Man kan absolut ta samtal när datatrafik är vidarebefodrad. Skulle bli mer än förvånad om Iphone va dom första som har ställt till de så illa. Det har man kunnat på övriga telefoner för många år sedan.

2 Internet Dogeln har inte ens ett batteri. Så att mäta skilnad i att den enas batteri tar slut fort så vinner telefonen med oändligt mycke bättre (även om det är 5minuter). Dongeln behöver extern ström och får en telefon det så håller den sig lika bra den.

3 Jag är inget Iphone fan för 5öre. Men här vinner telefon över dongel alla dagar i veckan. Förr därimot så va dessa donglar bundna med ett ganska bra abonnemangs pris per data volym. Men numera är det väldigt få tillfällen som en dongel gör nytta.

(Tethering kan förvisso vara gjord med kabel å då försvinner ju batteri diskutionen. Men ni som jag tycks förutsätta att man använder det mer vanliga Wi-Fi alt BT.)

Så det finns ett stort rätt av Martin. Spar pengarna till jordgubbar ist =)

Martin sa...

Tack för ett svar på en fyra år gammal bloggpost... Mkt har hänt sen dess antar jag :)

 
Clicky Web Analytics